vineri, 29 octombrie 2010

Legenda

Linie de trend - O linie de trend uneste doua sau mai multe niveluri de pret notabile din punct de vedere tehnic, si se extinde in viitor asa incat sa-i fie testat rolul sau de suport sau rezistenta. O linie de trend pozitiv are o inclinatie ascendenta si este formata din unirea a doua sau mai multe niveluri minime de pret. Nivelul minim urmator din serie trebuie sa fie mai mare decat cel precedent pentru ca linia de trend sa aiba o inclinatie ascendenta. O linie de trend negativ are o inclinatie descendenta si este formata din unirea a doua sau mai multe niveluri maxime de pret. Nivelul maxim urmator din serie trebuie sa fie mai mic decat cel precedent pentru ca linia de trend sa aiba o inclinatie descendenta.

Suport - Suportul este nivelul de pret unde cererea este considerata a fi suficient de puternica pentru a opri continuarea unei deprecieri. Cu cat pretul scade catre nivelul de suport si instrumentul financiar devine mai ieftin, cu atat cumparatorii teoretic devin mai inclinati sa cumpere iar vanzatorii mai putin tentati sa vanda. In cazul graficelor noastre le trasam cu culoarea rosie.

Rezistenta- Rezistenta este nivelul de pret unde oferta este considerata a fi suficient de puternica pentru a opri continuarea unei aprecieri. Cu cat pretul avanseaza catre nivelul de rezistenta si instrumentul financiar devine mai costisitor, cu atat vanzatorii teoretic devin mai inclinati sa vanda iar cumparatorii mai putin tentati sa cumpere. In cazul graficelor noastre le trasam cu culoarea albastra.

Mediile mobile- Mediile mobile reprezinta valorile medii ale unor preturi, si sunt folosite ca instrument de urmarire a trendului, si de obicei reactioneaza in urma acestora. Mediile mobile semnaleaza ca un nou trend a inceput sau ca unul vechi este pe cale sa se intoarca.Pot fi utilizate de asemenea ca suporturi si rezistente. In cazul graficelor noastre avem MM 10 care este trasata cu albastru si MM 20 care este trasata cu rosu.

Benzile Bollinger- Benzile Bollinger sunt un indicator ce permite investitorului sa analizeze volatilitatea si valorile relative de pret pentru o actiune. In mod uzual Benzile Bollinger se prescurteaza cu "BB". Indicatorul se deseneaza prin suprapunere peste graficul de pret si este format din trei elemente:
1) O medie mobila simpla (SMA) in mijloc
2) O banda superioara formata din SMA plus doua deviatii standard
3) O banda inferioara formata din SMA minus doua deviatii standard
In cazul graficelor noastre sunt trasate cu culoare Gri.

Valorile indicatorilor bursieri prezentati mai sus se regasesc in partea dreapta a graficului.